top of page

Vi åkte in mer våran son som var 9 månader för att vi var oroliga efter han hade ramlat i hemmet. Läkarna påbörjade olika undersökningar och sa att han hade 5 frakturer. När vi frågade hur dom kan ha uppkommit så sa läkaren kyligt till mig att “Du kan väl förklara hur skadorna uppkommit?”. Dagen därefter så skulle vi ha ett möte med Socialtjänsten. Dom informerade oss att dom hade beslutat att tvångsomhänderta våran son omedelbart. Vi förstod inte att det var sant, vi grät och bad om att inte separera oss, men det gick inte sa Socialtjänsten. Dom berättade även att dom hade hämtat vårt andra barn från förskolan och skulle även omhänderta honom. Det var overkligt och paniken och maktlösheten var fruktansvärd. Men värst var det för barnen, som togs ifrån deras föräldrar, farmor och farfar, mormor och morfar, förskolan, gosedjur och allt annat dom kände till, för att sättas på ett jourhem. Dom sa att det här var för barnens bästa.

 

Skadorna på våran familj, oron som har skapats hos barnen kommer alltid finnas kvar. Det finns ett före och efter, det blir aldrig “normalt” igen.

 

Vi engagerar oss i RFFR för att det här ska aldrig få hända igen. Inget barn ska behöva rövas bort från sin familj.Simon & Jennifer
Efter ett besök på Södersjukhuset i September 2020. Dom var med i SVT’s Uppdrag Granskning 2021-02-24

P1270214_edited.jpg

"Vårdens okunskap resulterade till en fördröjd diagnos, missdiagnosticerade frakturer och falska anklagelser om barnmisshandel. Som förälder hamnar man i något slags vakuum, oron över ens barn äter upp en inifrån samtidigt som man känner en enorm maktlöshet över att vårdens fokus verkar riktas helt fel." 

Vår son visade tecken på benskörhet redan efter födseln. Men detta förbisågs utav vården och vi skickades hem. Under de efterföljande månaderna sökte vi vård gång efter gång, men blev alltid hemskickade med den repeterande kommentaren att ”allt är ok”. Men det var inte ok. Vårdens okunskap resulterade till en fördröjd diagnos, missdiagnosticerade frakturer och falska anklagelser om barnmisshandel. Som förälder hamnar man i något slags vakuum, oron över ens barn äter upp en inifrån samtidigt som man känner en enorm maktlöshet över att vårdens fokus verkar riktas helt fel. Jag kommer aldrig någonsin glömma vändningen efter upptäckten av de medicinska fynd som pekade på benskörhet. Medicinska fynd som redan funnits med (men missats) i journalen sedan tidigare. Från att ha blivit bemötta av kyla och avsky, vändes nu detta till värme och omtanke. Aldrig någonsin har jag upplevt ett större hyckleri. Jag hoppas vårdpersonalen som så snabbt dömde ut oss, drar sig en lärdom från det här och gör bättre ifrån sig inför framtiden!

 

Vi har valt att engagera oss i föreningen för säkerställa att liknande felaktigheter inte händer igen. Vården måste arbeta rättssäkert och inte efter diagnoser som saknar vetenskapligt stöd (shaken baby syndrome). Genom att öka kunskapen om medicinska diagnoser vars symptom misstas för misshandel kan vi även förebygga att fler barn får sina diagnoser fördröja.  Samhällets resurser kan även riktas på de håll där det verkligen behövs. Lika väl som det är varje barns rättighet att skyddas mot våld, så är det varje barns rättighet att aldrig någonsin, på felaktiga grunder, tvingas slitas från sina föräldrar!

Sofie & Zourab

Efter att ha återkommande sökt vård i Region Jönköping och framförallt länssjukhuset Ryhov. Dom var med i SVT´s Uppdrag Granskning 2021-02-24.
 

bottom of page